ZOEKEN

Opleiding tot Vertrouwenscontactpersoon in de Kempen

Het realiseren van een veilige sportomgeving is één van de ambities in het Kempisch sport- en beweegakkoord. Om dit te realiseren streven we ernaar dat elke sportaanbieder een vertrouwenscontactpersoon heeft aangesteld. Het liefst zelfs twee. Heb je iemand binnen je vereniging die deze rol op zich wilt nemen dan hoort die een eendaagse cursus te volgen om de taak goed te kunnen invullen en werkelijk als vertrouwenscontactpersoon (VCP) te kunnen functioneren. Die cursus kunnen we bij voldoende deelname in de Kempen organiseren. De cursus wordt betaald door de Stichting Kempen in Beweging. 

Veilig sportklimaat
Vanuit het Centrum Veilige Sport wordt de speciale opleiding tot vertrouwenscontactpersoon bij de vereniging aangeboden. De opleiding duurt in fysieke vorm 1 dag of 2 dagdelen en kan ook online worden gevolgd. Om de cursus goed te kunnen beginnen, volg je eerst een e-learningmodule van ongeveer een half uurtje. Na afloop van de opleiding krijg je een deelnamecertificaat en word je toegevoegd aan het landelijk VCP-netwerk.

Tijdens de cursus wordt aandacht besteed aan de positie die jij als vertrouwenscontactpersoon inneemt als er sprake is van ongewenst gedrag. Hoe vang je iemand op die iets komt melden of vragen? Waar kan een beschuldigde terecht? En hoe kan een bestuur ondersteund worden wanneer er een melding is? Maar ook: hoe kun je preventiebeleid ontwikkelen? Je oefent heel praktisch gesprekstechnieken en bespreekt samen met de trainer verschillende casussen.

Aanmelden
Deze nuttige cursus kunnen we bij minimaal tien deelnemers in de Kempen organiseren. Als je interesse hebt als sportaanbieder of vrijwilliger voor deze cursus mail dan naar info@kempeninbeweging.nl met het onderwerp ‘cursus vertrouwenscontactpersoon’. Je ontvangt dan vanzelf bericht zodra de cursus wordt aangeboden.

Uitgelichte Artikelen

Aanmelden thema-avond Vrijwilliger vinden en binden

Aanmelden thema-avond Veilig sportklimaat

Nieuwe Thema-avonden vrijwilligersbeleid en veilig sportklimaat in de Kempen

Bij Fun Ludo gaat het puur om plezier in sporten

Nieuw sportseizoen met nieuwe plannen om meer mensen in beweging te krijgen

Welke vereniging krijgt 50+ ers in beweging?