ZOEKEN

Financiële bijdrage voor sport- en beweegaanbieders die ambities Kempisch sport- en beweegakkoord realiseren

Vlak voor de eerste coronalockdown is door meerdere sportverenigingen, maatschappelijk partijen  en de vier Kempische gemeenten (Bergeijk, Eersel, Bladel en Reusel-DeMierden) het Kempisch sport- en beweegakkoord ondertekend. In dit akkoord zijn ambities geformuleerd om meer mensen in beweging te krijgen. Bewegen als bijdrage aan een betere gezondheid.

Binnen dit Kempisch sport- en beweegakkoord zijn ook financiële middelen beschikbaar voor sport- en beweegaanbieders die nieuwe initiatieven nemen om invulling te geven aan de geformuleerde ambities. Die ambities staan gedetailleerd op de website kempeninbeweging.nl  Het gaat in dit geval bijvoorbeeld om:

  • Het meer jonge kinderen te laten bewegen en hun motoriek te verbeteren,
  • Meer mensen die een afstand hebben tot bewegen en sport in beweging te krijgen. Denk concreet aan regelmatig wandelen, fietsen of laagdrempelige vormen van sport (walking football en walking korfball).
  • Of mensen met een beperking laten deelnemen in het sport- en beweegaanbod van je club. Kun je als badmintonvereniging iemand in een rolstoel laten deelnemen?
  • Kun je als judovereniging bijvoorbeeld valpreventie aanbieden aan senioren?
    Het zijn stuk voor stuk voorbeelden die bijdragen aan beter en meer bewegen.
  • Een andere ambities gaat over het versterken van het verenigingsleven en zorgen dat clubs klaar zijn voor de toekomst.

Geslaagde project

Inmiddels zijn er ook al mooie voorbeelden van gerealiseerde initiatieven. Zowel in Reusel als in Eersel is een project gestart met mensen die overgewicht hebben. Naast een theoretisch deel over een gezonde leefstijl volgen ze een aantal weken training bij een sportschool gevolgd door een aantal weken kennismaking met sport en spel. Ongeveer de helft van de deelnemer verbetert de leeftijd en blijft actief bewegen. Deze project zouden nog beter kunnen als ze een vervolg krijgen door kennismakingstrainingen bij lokale sportclubs. Welke club wilt hieraan deelnemen?

De Reuselse atletiekverenging AVR’69 realiseerde een crossbult op hun terrein. Met een kleine aanpassing kon die beschikbaar worden gesteld voor gebruik door mountainbikers. Een voorbeeld van beter benutten van de sportaccommodatie. In diezelfde lijn ligt de tijdelijke realisatie van een beachvolleybalveld door de Bladelse volleybalvereniging op de parking van voetbalclub Bladella. Dit veld stond ter beschikking van alle inwoners.   

De gezamenlijke promotie van G-voetbal door Bladella, Dosko en RKVV Bergeijk past ook in dit rijtje.

Nieuwe plannen

Zo zie je maar. Je hebt niet heel veel fantasie nodig om zelf een mooie samenwerking te bedenken en op die manier samen meer mensen in beweging te krijgen. Ga zo’n samenwerking aan en vraag een bijdrage voor de uitvoering. Kijk hier voor de criteria en het aanvraag/projectformulier.

Uitgelichte Artikelen

Aanmelden thema-avond Vrijwilliger vinden en binden

Aanmelden thema-avond Veilig sportklimaat

Nieuwe Thema-avonden vrijwilligersbeleid en veilig sportklimaat in de Kempen

Bij Fun Ludo gaat het puur om plezier in sporten

Nieuw sportseizoen met nieuwe plannen om meer mensen in beweging te krijgen

Welke vereniging krijgt 50+ ers in beweging?