ZOEKEN

Bij Fun Ludo gaat het puur om plezier in sporten

Slagbal met hindernissen, apenkooien of levend Stratego: allemaal activiteiten die voorbij kunnen komen bij Fun Ludo. Ruben Keulers richtte het beweegaanbod voor volwassenen in de Kempen op in 2018. Het uitgangspunt was – en is – dat sporten leuk moet zijn, vandaar de naam: Fun. Ludo is het Latijnse woord voor spel. Leuke spelletjes dus. Hij vertelt graag meer over het ontstaan en de activiteiten.

“Ik ben als sportcoördinator verbonden aan de gemeenten Reusel-De Mierden en Bladel. In Reusel kwam een jaar of vijf geleden de vraag of ik eens wilde kijken naar het beweegaanbod voor volwassenen die niet (meer)
aan een club of vereniging verbonden waren. Omdat ik zelf betrokken ben geweest bij de oprichting van Click Sport voor leerlingen van de basisscholen, leek het uitgangspunt ‘op een laagdrempelige manier sport en spel aanbieden’ me heel geschikt. 

De eerste Fun Ludo was in Reusel, maar vanwege beschikbaarheid van die sporthal, heb ik het verplaatst naar Bladel. Voor de deelnemers maakt de locatie niet veel uit, is gebleken. Wat het mooie aan Fun Ludo is? Dat mensen van alle leeftijden een gezellig sportuurtje hebben. Het maakt niet uit of je sportief, getraind of juist beginnend sporter bent; we hebben het gezellig met elkaar en zijn een uurtje lekker bezig met gekke spellen of aangepaste sporten. Het is nooit ‘gewoon’ trefbal of basketbal, ik geef er altijd een slinger aan. Het is zó leuk om te zien dat iedereen weer even het kind in zichzelf weet te bevrijden.

Fun Ludo wordt telkens aangeboden in periodes van vier weken. Samen met Ties van Uijtregt verzin ik de activiteiten. We kunnen beschikken over de materialen uit de sporthal en we hebben zelf behoorlijk wat
sport- en spelmaterialen. Als we echt iets missen proberen we het ergens te lenen, bijvoorbeeld bij een vereniging. Ties is nog altijd gymleraar op de basisschool en daar haalt hij veel inspiratie uit. Als je je inschrijft kun je dat voor één of meerdere activiteiten per periode doen. Er is geen lidmaatschap, geen verplichting; je betaalt alleen voor de keren dat je meedoet. Ik zeg altijd: ‘Als je kunt lopen, kun je meedoen.’ Ongemerkt werk je aan conditie, maar de ‘funfactor’ staat echt centraal. Het is toch mooi dat je fitter wordt door iets wat je doet en leuk vindt?

In Bladel wordt gesport op vrijdagavond, in periodes van vier weken. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we naar meerdere groepen kunnen groeien. Fun Ludo richt zich op alle volwassenen in de Kempen; ik kan me
voorstellen dat we bijvoorbeeld in Eersel of Bergeijk een soortgelijk initiatief op gaan starten. Voor mij geldt: hoe meer mensen plezier krijgen in bewegen, hoe beter het is. Mijn ervaring is dat alle deelnemers ambassadeurs zijn; zij komen telkens terug en dragen uit hoe leuk het is. Zij nemen mensen uit hun eigen netwerk mee, maar wees gerust: ook al ken je nog niemand bij Fun Ludo, je kunt gewoon mee komen doen. Het is een heel toegankelijke groep en écht: niemand wordt beoordeeld op talent, ervaring of sportiviteit. Alleen het
plezier telt!”

Enthousiast geworden? Ga naar www.funludo.nl om je aan te melden.

Uitgelichte Artikelen

Wat als sport niet betaalbaar is?

Aanmelden thema-avond Vrijwilliger vinden en binden

Aanmelden thema-avond Veilig sportklimaat

Nieuwe Thema-avonden vrijwilligersbeleid en veilig sportklimaat in de Kempen

Bij Fun Ludo gaat het puur om plezier in sporten

Nieuw sportseizoen met nieuwe plannen om meer mensen in beweging te krijgen